Sınav Soruları- 'Çokkültürcü Teori'



1. 'Aslında özdeşleşme başından itibaren ikirciklidir; bir sevecenlik durumuna dönüşebileceği gibi, söz konusu kişinin ortadan kalkma arzusuna da dönüşebilir kolayca.'
Sigmund Freud, “Özdeşleşme”
Sorular

i) Özdeşleşme (identification) kavramını izah ediniz.

ii) Yukarıdaki cümlede özdeşleşmenin hangi niteliğine gönderme yapıldığını açıklayınız ve özgün bir örnekle tartışınız.

iii) Son olarak, “özdeşleşme” teorisinden hareketle “kimlik”e dair nasıl bir yaklaşım geliştirilebileceğini -örnek vererek- tartışınız.

________________________________________________________________

2. 'Söylem, yalnızca kavgaları veya baskı sistemlerini açıklayan şey değil, ama onun için, onun vasıtasıyla mücadele edilen şey, ele geçirilmek istenen erktir

... Disiplin, söylemin üretimindeki bir denetim ilkesidir. Kuralların sürekli olarak yeniden güncelleştirilmesi şeklindeki bir kimliğin yardımıyla söylemin sınırlarını sağlar

... Eğer (söylemlerin) kısıtlayıcı ve baskılayıcı işlevleri dikkate alınmazsa, olumlu ve çoğaltıcı rolleri de anlaşılamaz'.
Michel Foucault, 'Söylemin Düzeni'
Sorular

i) “Söylem” (discourse) kavramını izah ediniz.

ii) Foucault’nun bu paragraflarda söylemin hangi özelliklerine atıf yaptığını açıklayınız ve özgün bir örnekle tartışınız.

iii) Son olarak, “söylem” teorisinden hareketle “kimlik” meselesini nasıl değerlendirebiliriz? Örnek vererek tartışınız.

________________________________________________________________

3. 'Kendisiyle ayrıma (kendi içinde farklılığa) sahip olmayan hiçbir kültür ya da kültürel özdeşlik/kimlik yoktur

...Bir kültür için kendine özgü olan şey, kendisiyle özdeş olmamaktır'.

Jacques Derrida, Other Heading/Öteki Hedef


'... Dahası, bu kimlikler, özgül iktidar biçimlerinin oyunu içerisinde ortaya çıkıyor ve böylece üyeleri birbirine eş olan, doğal yollarla kurulmuş bir birliğin, geleneksel anlamıyla bir ‘özdeşliğin’ (yani herşeyi kapsayan bir aynılığın, kusursuzluğun, içsel bir farklılaşmamanın) ürünü olmaktan ziyade, farklılığın ve dışarıda bırakılanın ürünü oluyorlar...Herhangi bir şeyin ‘olumlu’ anlamı, dolayısıyla ‘kimliği’, yalnızca öteki’yle, ne olmadığıyla, açıkça, neden yoksun olduğuyla, kurucu dışarısı olarak adlandırılan kavramla ilişkisi dolayımıyla inşa edilebilir (Derrida, Positions)'.
Stuart Hall, 'Kimliğe İhtiyaç Duyan Kim?'
Sorular

i) Derrida’nın baştaki paragraflarda “kimlik”i nasıl değerlendirdiğini yorumlayınız.

ii) Hall, alttaki paragrafta, Derrida’nın hangi kavramına atıfla “kimlik”e yönelik bir yaklaşım geliştirmektedir? Bu kavramı izah ederek “kimlik” konusunda buradan hareketle nasıl bir yaklaşım geliştirilebileceğini özgün örneklerle tartışınız.













Not:






i) 3 sorudan birini seçerek; fakat bu 1 soruyu geniş bir biçimde, ilgili ve diğer kaynaklara başvurarak, kaynak göstererek, kendi analizlerinizi de geliştirerek yanıtlamanızı rica ediyorum.






ii) arial 12 ile minimum 3 sayfa.






iii) kaynaklara başvuru yapıldığında bunun dipnotlarla gösterilmesi, metnin tırnak içi alıntılara boğulmayan bir analizle örülü olması, metnin boyutu, analizin derinliği, örneklerin özgünlüğü vs. notlandırma için temel ölçütlerdir.






kolay gelsin

Popular Posts