Sınav Soruları- 'Çokkültürcü Teori'
'Burada iki türlü sahiplenici dışlayıcılık gündeme gelebilir: Birincisi, deneyim yoluyla içeriye yerleşip dışlayıcı bir tutum almak (kadınlar hakkında ve onlar adına yalnızca kadınlar yazabilir ya da Şarklılara iyi davranan edebiyat iyi edebiyattır), ikincisi, yöntem yoluyla içeriye yerleşip dışlayıcı bir tutum almak (iktisat, Şarkiyatçılık, kadın edebiyatı hakkında yalnızca Marksistler, Şarkiyatçılık karşıtları, feministler yazabilir)'.
Edward Said, Kış Ruhu
Soru 1: Said, yukarıdaki paragrafta hangi “epistemoloji”ye dikkat çekmektedir? Sözü edilen yaklaşımı açıklayıp analiz ederek çokkültürlülük açısından sonuçlarını örneklerle/deneyimlerle tartışınız.
________________________________________________________________
'... yalnızca bir tek hayat tarzının tamamen insanî, doğru ve iyi olduğunu, diğer hayat tarzlarının ise ondan ne kadar farklıysa o kadar yanlış olduklarını savunan görüş...
Locke’un Kızılderili yaşam tarzına tüm yaklaşımı, kişisel ve toplu yaşamı düzenlemenin yalnızca tek bir uygun ve akılcı yolu olduğunu, bundan farklı davranışların kusurlu olduğu ve ne saygıyı hatta ne de içten yapılacak sabırlı ve anlayışlı bir araştırmayı hak ettiği inancına dayalıydı. Aklın insanların en yüce yeteneği olduğunu ve iyi yaşamın temelini oluşturduğunu, aklın doğası gereği hesapçı ve sonuca yönelik olduğunu, dünyanın kaynaklarının sonuna kadar kullanılması gerektiğini, servet biriktirmenin akılcılık ve uygarlığı gösterdiğini, hayatı mümkün olduğu kadar büyük bir ahlâki ciddiyetle yaşamak gerektiğini peşinen kabul etmişti... Kızılderililerin yaşam biçiminin insanî gelişim hakkında farklı bir görüş yansıtıp yansıtamayacağını ve kendi görüşünde bulunmayan, yeni bir şeyler öğrenebileceği öğeler içerip içermediğini hiç düşünmedi'.
Bhikhu Parekh, Çokkültürlülüğü Yeniden Düşünmek
Soru 2: Parekh, yukarıdaki paragraflarda hangi yaklaşımı tanımlamaktadır? Locke’a atıfla göstermeye çalıştığı liberalizm-çokkültürlülük ilişkisini çarpıtan asli unsur neydi? Söz konusu yaklaşımı açıklayıp analiz ederek çokkültürlülük açısından sonuçlarını örneklerle/deneyimlerle tartışınız.
________________________________________________________________
“Köle ile efendi birbirini yozlaştırır”.
Jean Jacques Rousseau
'Eşit tanınma, sağlıklı bir demokratik toplum için benimsenecek uygun bir yol olmakla kalmaz; bu hakkı reddetmek... yaygın bir modern görüş uyarınca, reddedenlere büyük zararlar da verebilir. Başka birine onun aşağı ya da aşağılayıcı bir imgesini yansıtmak, aslında bu imgenin içselleştirilmesi ölçüsünde, çarpıtılmaya ve ezilmeye neden olur. Yalnızca çağdaş feminizmin değil, ırk ilişkilerinin ve çokkültürcülük tartışmalarının ardında da, tanınmanın kabul edilmemesinin bir tür baskıya dönüşebileceği önermesi yatar'.
Charles Taylor, 'Tanınma Politikası'
Soru 3: Rousseau’nun ifadesini Taylor’ın ifadeleriyle beraber analiz ediniz: Taylor, hangi “politika”ya atıf yapmaktadır? Bu politika hangi politika ile kategorik olarak çelişmektedir? Söz konusu iki politikayı açıklayıp analiz ediniz.
Ocak 2015
Dr. Fırat Mollaer